• Risk för politisk urvattning med tvärsektoriell styrning

[2018-01-17] I den kommunala förvaltningen anställs allt fler tjänstemän med ansvar för tvärsektoriella frågor, som hållbarhet, mänskliga rättigheter och folkhälsa. Dessa tjänstemän anses behövas på grund av verksamheternas ökade komplexitet. Samtidigt innebär deras arbetssätt och position i organisationerna att viktiga politiska värdekonflikter blir otydliga. Det framkommer i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Mässling - en sjukdom med lång historia i Sverige

[2018-01-16] Efter utbrottet på Östra Sjukhuset i Göteborg har mässling hamnat högt upp på den mediala agendan. Men vad har sjukdomen egentligen för historia i Sverige?

• Långvariga gångproblem hos höftledsopererade

[2018-01-16] Höftledsopererade upplever ofta att de har en problemfri gång - men en del går i själva verket relativt dåligt även långt efter operation. Forskning vid Sahlgrenska akademin sätter fokus på hur avancerad rörelseanalys kan förbättra för patienterna.

• Funktionshindrade skadas oftare i bostaden

[2018-01-15] Fallolyckor är den största skaderisken i bostadsmiljön och särskilt märkbart är detta bland personer med funktionsnedsättningar. Det visar en ny studie om förebyggande åtgärder för att göra bostaden säkrare i framtiden.

• Ny bok om trolldom och magiskt tänkande

[2018-01-15] I förmodern tid levde befolkningen i en "förtrollad" värld där det var självklart att övernaturliga makter och magiska krafter spelade en viktig och framträdande roll i tillvaron. Göran Malmstedt, professor i historia, släpper nu en bok om hur trolldom och magiskt tänkande formade tillvaron för människor under 1500- och 1600-talet och ger återverkningar än idag.